Haku

Tutustu kirjaston sähköisiin palveluihin ja muihin vapaasti verkossa oleviin aineistoihin

Kirjaston e-aineistosivulta löydät kaiken tarvittavan tiedon kirjaston omista sähköisistä aineistoista ja löydät palvelut esimerkiksi kirjojen, äänikirjojen ja musiikinsoittokurssien lainaamiseen, elokuvien katseluun sekä moneen muuhun. Löydät tältä sivulta myös ohjeet kirjaston e-aineistojen käyttöön.

Olemme koonneet tälle sivulle linkkejä, joista pääset vapaasti luettaviin kirjoihin ja muuhun materiaaliin kuten musiikkiin, konsertteihin, kursseihin ja elokuviin. Osa sivustoista sisältää sekä kirjoja, äänikirjoja, elokuvia että musiikkia, ja niistä löytyvät sisällöt ovat pääosin vanhempia ja tekijänoikeuksista vapaita teoksia. Sivulta löytyy myös digitaitojen itseopiskeluun linkkivinkkejä.

Nämä aineistot eivät kuulu Eepos-kirjastojen kokoelmiin, etkä tarvitse kirjastokorttia niiden käyttämiseen. Nämä verkkosivut ja muiden tahojen tuottamat palvelut ovat siis vapaasti ja maksuttomasti kaikkien käytössä. Huomaa, että osassa alla listatuista palveluista vain osa sisällöstä saattaa olla vapaasti käytettävissä, ja jotkut palvelut taas vaativat rekisteröitymisen. Palveluista löytyvissä elokuvissa ei ole suomenkielisiä tekstityksiä. Osa palveluista vaatii myös jatkuvan nettiyhteyden (striimattavat palvelut).

Tälle sivulle kannattaa palata myös myöhemmin, sillä täydennämme listaa sitä mukaa kun löydämme erilaisia uusia palveluja!

E-kirjoja

Project Gutenberg
Klassikkojen ystävien aarreaitta. Gutenberg-projekti tarjoaa vapaasti luettavaksi kymmeniä tuhansia kirjallisuuden klassikoita, näytelmiä ja runoja. Kirjallisuutta tarjolla yli 50 kielellä, mm. suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Projekti Lönnrot
Kotimaisia suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia sekä suomenkielistä käännöskirjallisuutta. Sisältää osin samoja suomenkielisiä teoksia kuin Gutenberg.

Projekt Runeberg
Den nordiska litteraturens klassiker.

Klassikkokirjasto
Kansalliskirjaston palvelussa on kotimaisia suomen- ja ruotsinkielisiä klassikoita sähköisessä muodossa.

Kirjastot.fi:n Digi
Yleisten kirjastojen digitoituja aineistoja, kuten paikallis- ja erikoiskokoelmiin kuuluvia teoksia.

Kansalliskirjaston digitaaliset aineistot
Sanomalehtiä, klassikkokirjoja, lehtiä, artikkeleita, äänitteitä, karttoja, kuvia, viitetietokantoja ja kokotekstiaineistoja, pergamenttikokoelma ja paljon muuta. Löydät täältä esim. Helsingin Sanomien vuosikerrat 1920-luvulle saakka.

Kaino
Kotimaista suomenkielistä kirjallisuutta 1880-luvulta 1930-luvulle.

Helmi
Kansalliskirjaston kokoelmien helmiä: kirjoja, pienpainatteita, karttoja, nuotteja, kuvia ja käsikirjoituksia.

Elisa kirja
Elisa Kirjasta löytyy ilmaisia klassikoita.

Psykologisia romaaneja, jännitysklassikoita, rakkausklassikoita ja seikkailukirjoja. Kirjasammon vapaasti luettavia e-kirjoja. Näiden kirjojen lukemiseen tarvitset ePub-sovelluksen.

Selkokeskus
Selkoluettavaa aikuisille.

Die Onleihe -palvelu
Goethe-Instituutin maksuton digitaalinen palvelu. Valikoimasta löytyy saksankielisiä kirjoja, äänikirjoja, lehtiä sekä elokuvia. Käyttöä varten tarvitset tunnuksen, jonka saat rekisteröitymällä palveluun.

Open Culture
Open Culture -sivustolla on satoja verkossa vapaasti saatavilla olevia, osa myös omalle laitteelle ladattavia e-kirjoja, e-äänikirjoja ja kielikursseja. E-kirja ja e-äänikirjoissa on enimmäkseen klassikoita.

The Internet Archive -sivuston kirjat ja tekstit
The Internet Archive tarjoaa yli 20 000 000 vapaasti ladattavaa kirjaa ja tekstiä. Useat kirjat on skannattu PDF-muodossa eli teokset sisältävät myös kuvat. Suomenkielisiä teoksia palvelussa noin 3500.

Metropolitan Museum Of Art
Met tarjoaa lähes 600 ilmaista taideaiheista e-kirjaa.

Litteraturbanken
Svensk skönlitteratur, allt från Aniara, Kallocain och Doktor Glas till romaner, upplästa dikter och författarpresentationer. Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. Ladda ner så här: på Litteraturbankens hemsida klickar du på "Epub-filer" i menyn på vänster sida. Välj sedan författare och vilken bok du vill ladda ned. Klicka på "Hämta". E-boken laddas ned till din e-boksapp eller ditt läsprogram på datorn.

Osuuskumma
Osuuskumman ilmaiset e-kirjat.

Digital Book Index
Suuri valikoima kauno- ja tietokirjallisuutta englanniksi.

Äänikirjoja ja kuunnelmia

Yle Areenan radiokuunnelmat
Radiokuunnelmat ovat Ylen pitkäaikaisia radiosuosikkeja, ja niitä voi kuunnella Yle Areenan kautta.

Yle Areenan äänikirjat
Yle Areena tarjoaa kymmenittäin kotimaisia äänikirjoja vapaasti kuunneltavaksi. Joukossa on sekä lasten- että aikuistenkirjallisuutta ja useita klassikoita. Teoksia kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta.

Ylen kirjakerho
Radio-ohjelmia ja artikkeleita kirjallisuudesta.

Tove Janssonin kirjoja ruotsiksi
Tove Jansson lukee omia kirjojaan ääneen ruotsiksi. Mukana on sekä muumikirjoja että muita novelleja. Tove Jansson läser ur sina böcker på svenska.

BBC:n radiokuunnelmat
BBC on vuosikymmeniä tuottanut laadukasta radioteatteria ja heidän arkistonsa on mahtava aarreaitta kuunnelmien ystäville. Tarjolla on esimerkiksi kulttimaineeseen noussut Hitchhiker's Guide to the Galaxy.

Radio Rotunda
Radio Rotunda on Turun pääkirjaston kirjallisuusosaston ja ääneenlukupiirin uusi noin kerran kuussa julkaistava podcast eli verkossa julkaistu äänitallenne, jossa keskiössä ovat lukeminen ja kirjat.

Sveriges Radio
Radiodokumentärer, -program och poddar på svenska för flera olika åldersgrupper.

Svenskspråkiga poddar (Sveriges Radio)
Här kan du hitta en fin litteratur podcast Lundströms bokradio.

Librivox
Tekijänoikeuksista vapaita äänikirjoja vapaaehtoisten lukemana monilla kielillä. Palvelussa on saatavilla noin 30 suomen- ja ruotsinkielistä teosta.

The Internet Archive -sivuston äänikirjat
Internet Archiven äänikirjasivustolla on ensisijaisesti englanninkielistä aineistoa mutta kielihaulla voi hakea myös suomenkielisiä äänikirjoja.

Youtube
YouTubessa on myös harrastajien ja yksityishenkilöiden lukemina äänikirjoja, tosin niiden laatu vaihtelee. Kannattaa kokeilla erilaisia hakusanoja kuten äänikirja, audiobook finnish tai audio book.

Suplan äänikirjat
Nelonen Median Supla-palvelun kautta voi pääasiassa kuunnella radio-ohjelmia ja podcasteja, mutta palvelusta löytyy myös muutamia äänikirjoja.

Lapset ja nuoret

Lounais-Suomen kirjastojen lastenkanava
Satakunnan ja Varsinais-Suomen kirjastojen henkilökunta lukee satuja, esittää nukketeatteria ja tarjoaa muuta ohjelmaa perheille ja lapsille.

Papunet
Papunetistä löytyy ladattavia ja tulostettavia selkokirjoja ja aineistoja lapsille ja nuorille.

Selkosivut
Selkosatuja, nuorten tarinoita ja tietokirjoja verkossa.

Kirjasampo
Tekijänoikeuksista vapaata lasten- ja nuortenkirjallisuutta kirjallisuuspalvelu Kirjasammossa.

Iltasatu.org
Iltasatu.org on maksuton ja kaikille avoin lastensatufoorumi, johon kootaan tekijäoikeuksista vapautuneita klassikkosatuja sekä uusia teoksia.

International Children’s Digital Library
Lastenkirjallisuutta usealla eri kielellä.

Yle Areenasta löydät myös lasten äänikirjoja sekä lasten kuunnelmia:/br> Lasten äänikirjat
Lasten kuunnelmat

Audible - ilmaiset lasten- ja nuortenkirjat
Audible on normaalisti maksullinen äänikirjapalvelu, mutta koronakriisin aikana koulujen ollessa suljettuina palvelu tarjoaa satoja lasten- ja nuortenkirjoja vapaasti kuunneltavaksi. Kirjoja ei voi ladata mutta niitä voi kuunnella suoratoistona. Lisätietoja saa esimerkiksi tästä iMore-sivuston artikkelista: https://www.imore.com/audible-offering-hundreds-titles-six-languages-kids-free

Etana Editions (Youtube)
Kirjakustantamo Etana Editionsin Youtube-kanavalta löytyy kuvakirjoja kirjoittajiensa lukemina.

Tartu tarinaan
Tartu tarinaan -sivuilta löytyy muun muassa isien iltasatuviikot.

Kirjailija Timo Parvelan Facebook-sivusto
Kirjailija Timo Parvela lukee päivittäin otteita kirjoistaan. Videoita voit katsoa kirjailijan Facebook-sivuilta.

Niilo Mäki instituutin lukutuokiot
Lukutuokioilla lukumummit ja -vaarit, suomalaiset urheilijat ja muut julkisuudesta tutut henkilöt lukevat lastenkirjoja.

Kirjastokaistan lastenohjelmat
Kirjastokaistan lastenohjelmista löytyy lukuvinkkejä ja satutuntitaltiointeja. Mukana myös lasten omia kirjatrailereita sekä lukukoira Sylvin vloggaukset.

Lukemo
Lukemon sivuilta löytyy paljon perheille sopivaa tekemistä!

Pro Lastenkirjallisuus
Pro Lastenkirjallisuuden sivuilla on mm. 30 vinkkiä kirjamaiseen tekemiseen. Tutuista kirjoista ja tarinoista voi esimerkiksi tehdä hassuja jatkotarinoita tai järjestää runoraadin!

Viihdevintiöt
Viihdevintiöt-blogissa esitellään lapsille ja lapsiperheille sopivia sovelluksia ja pelejä. Näiden pelien avulla pienten koululaisten kotikoulu sujuu!

Lukufiilis
Lukufiilis-sivustolla on kirjoihin ja kirjailijoihin liittyvää materiaalia. Myös ohjeet siitä, miten voi luokan kanssa osallistua tekemällä kirja-aiheisia juttuja verkkolehteen.

Finna Luokkahuone
Vapaasti käytettävää, luotettavaa, kiinnostavaa ja ainutlaatuista materiaalia peruskoulusta lukioon.

Muikku-oppimisympäristö
Apua yläkoululaisten ja lukiolaisten etäopiskeluun. Paljon maksutonta materiaalia.

Mediakasvatusseura
Mediakasvatusseuran listaus materiaaleista etäopetuksen tueksi.

Sanomapro
Sanomapro avaa digitaalisia aineistoja oppilaiden ja opettajien tueksi.

Oppi ja ilo -sivuston oppimispelit
Hauskoja ja innostavia oppimispelejä ikäryhmittäin jaoteltuna 0–12-vuotiaille.

Scratch-ohjelmointisivusto ja Scratch Junior -sovellus
Luo omia pelejä ja animaatioita. Halutessasi voit myös jakaa ne muille.

Musiikkia verkossa

Koronakonsertit
Sivustolle on koottu tietoa tulevista ja toteutuneista nettikeikoista.

Yle Areenan musiikkisivusto

Yle Areena konsertit

Muistojen bulevardi

Turun filharmonisen orkesterin verkkokonsertit

Radion sinfoniaorkesterin konserttitallenteita ja livelähetyksiä

Sibelius-Akatemian konserttitallenteita ja livelähetyksiä

Helsingin kaupunginorkesterin tallenteet
Helsingin kaupunginorkesterin tallenteet tuovat kaupunginorkesterin konsertin kotisohvalle!

Monet muutkin konsertti- ja oopperatalot striimaavat tai avaavat konserttinsa ja taltiointiarkistonsa avoimiksi kaikille verkossa. Esimerkiksi Berliinin filharmonian taltiointeja on katsottavissa verkossa: Berliinin filharmonian taltiointeja

Suomen kansallisooppera ja -baletti
Kansallisoopperan esitysten taltiointeja.

The Metropolitan Opera
New Yorkin Metropolitan-ooppera on avannut maksuttoman striimauspalvelun, jonka kautta pääsee seuraamaan laatutaltiointeja suosituista oopperoista.

Operavision
Usean eurooppalaisen oopperatalon esityksiä tallenteina.

Wienin kansallisooppera
Wienin kansallisooppera on avannut maksuttoman striimauspalvelun, jonka kautta pääsee seuraamaan laatutaltiointeja suosituista oopperoista.

Raita
Raita sisältää Kansalliskirjaston digitoimia tekijänoikeusvapaita kotimaisia äänitteitä, yhteensä yli 10 000 kappaletta.

Radio Classic
Radio Classic on valtakunnallinen klassista musiikkia lähettävä radiokanava, jota voit kuunnella myös nettisivulla.

Kirjastot.fi on myös koonnut sivustolleen runsaasti linkkejä palveluihin, joista löytyy maksutonta musiikkia.

British Library Sounds
Sivustolla voi kuunnella British Libraryn kokoelmista digitoituja tallenteita, yhteensä noin 50 000. Musiikin lisäksi siellä on draamaa, puhetta (murrenäytteitä ym.), luontoäänitteitä ja äänimaisemia.

Elokuvia, sarjoja ja teatteria

Yle Areena
Yle Areena on verkkopalvelu, josta voi katsoa Ylen ostamaa ja tuottamaa sisältöä suorina lähetyksinä tai tallenteina. Suorien lähetysten lisäksi palvelusta löytyy runsaasti elokuvia, TV-sarjoja sekä dokumentti- ja lastenohjelmia.

Elonet-palvelu
Elonet on suomalainen elokuvatietokanta, jossa on katsottavissa yli 200 kotimaista elokuvaa ja liki parituhatta muuta filmiä.

Elävä muisti
Elävä muisti on KAVIn audiovisuaalinen aikamatka Suomen historiaan.

Ylen Elävä arkisto
Ylen ääni- ja videomateriaalia, artikkeleita sekä valokuvia vuosien varrelta.

KAVI
KAVIn linkki kansainvälisen elokuva-arkistojen liiton koosteeseen jäsenarkistojensa verkkoaarteista.

Litteratur-talkshow ”Babel” på Svt play
Babel är Nordens största talkshow om litteratur. Här möts världens viktigaste författare i samtal om livet, läsandet och skrivandet.

Se också:
Babels bibliotek
Babels läshörna

Public domain movies
Palvelussa on lähinnä englanninkielisiä elokuvia, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. Palvelun elokuvia löytyy myös sen Youtube-kanavalta.

Open Culture
Open Culture -sivustolla on satoja verkossa vapaasti saatavissa olevia elokuvia.

The Internet Archive -sivuston videoita ja elokuvia
Valtava määrä videoita ja elokuvia.

Kirjastokaista
Kirjastokaista on Suomen kirjastojen oma alusta, jolla ohjelmien aiheina ovat kirjat, kirjailijat, lukeminen sekä kirjastot. Videopuolelta löytyvät mm. dokumentit, kirjailijahaastattelut ja lukuvinkit ja lastenohjelmat. Lisäksi Kirjastokaistalta löytyy myös kirjastoradio, josta voi kuunnella mm. Kirja taajuudella -podcastia.

British Pathé
British Pathé TV:n Youtube-kanava. Englanninkielisiä uutispätkiä, kulttuuria ja muita kiinnostavia videoita.

Karanteeniteatteri
Karanteeniteatteri, ammattiteattereiden nähtävissä olevat ja striimattavat näytelmät ja projektit.

Paljon Melua Teatterista -blogi
Paljon Melua Teatterista -blogi on kerännyt listaa erilaisista teatteriesityksistä ja muista tyypillisesti elävän yleisön edessä tapahtuvista esityksistä sekä runsaasti muuta verkon yli saavutettavissa olevaa viihdettä, jota on mahdollista katsella nyt kotoa käsin. Osa vinkeistä on maksullisiin palveluihin, mutta joukossa on runsaasti myös ilmaisia taltiointeja ja livelähetyksiä.

Helsinki-kanava
Helsingin kaupunginkirjaston tuottamia kirjailijahaastatteluita ja satutuokioita.

Lehtiä

Journal.fi
Journal.fi on uusi tiedelehtien toimittamiseen ja julkaisemiseen tarkoitettu palvelu, jota ylläpitää Tieteellisten seurain valtuuskunta. Sivustolla on tällä hetkellä noin 80 suomalaista tieteellistä lehteä ja vuosikirjaa. Journal.fi on suunniteltu vastaamaan kirjoittajien, lukijoiden, julkaisijoiden ja rahoittajien tarpeita nykyaikaisessa verkkojulkaisemisessa.

Lukusali 24/7
Lukusali 24/7 on täydellinen palvelu sähköisten julkaisujen lukemiseen ja julkaisemiseen. Palvelussa voit lukea eri julkaisijoiden ilmaisia, maksullisia tai kirjautumisen vaativia julkaisuja.

Suomen Antropologi
Suomen Antropologi – Journal of the Finnish Anthropological Society publishes scholarly articles, review articles, research reports, critical essays, conference reports, book reviews, and news and information in the field of anthropology and related studies generally.

Sarjainfo
Sarjainfo-lehden numerot vuosilta 2013–18 ovat nyt vapaasti luettavana Issuu-palvelussa.

Digitaitojen itseopiskelua

Ylen digitreenit
Hyvä kokoelma tietoa ja ohjeita WhatsAppin, Messengerin, Hangoutsin, Driven, Skypen, Zoomin ja Microsoft Teamsin käytöstä.

Ylen digisanasto
Ylen kokoamasta sanastosta löydät satojen arkisten digisanojen selitykset.

Suomidigi
Tietoa etänä annettavasta digituesta ja etätuen järjestäjien yhteystietoja.

Avoin digiyliopisto
Videoiden ja verkkokurssien tekemistä pienellä budjetilla.

Enter ry:n itseopiskelumateriaalit
Uudellamaalla toimivan, digiopastukseen keskittyvän senioreiden yhdistyksen kokoamaa aineistoa tietoteknisten asioiden itsenäiseen tutkimiseen ja opiskeluun.

Seniorsurf-opastusmateriaalit
Vanhustyön keskusliiton koordinoiman SeniorSurf-toiminnan kokoamaa opastusmateriaalia.

Kuluttajaliiton huijausinfo
Tunnistatko digihuijauksen? Tiedätkö mitä tehdä, jos luottokorttisi tiedot varastetaan? Tunnista koronavirukseen liittyvät huijaukset.

Kyberturvallisuuskeskuksen oppaat verkon turvallisesta käytöstä
Kyberturvallisuuskeskuksen ohjeet ja oppaat yksityishenkilöille.

Tietotorien digivinkkausten materiaalit
Tampereen kaupunginkirjaston Tietotorien kokoamat nettivinkkaukset eri aiheista.

Makupalat.fi:n digivinkit
Kirjastojen Makupalat.fi-palvelun kokoamat digiopastuslinkit

Kahdeksan keinoa tunnistaa valeuutinen
Helmet.fi-palvelun kokoama sivusto

Materiaalia mediakasvatukseen, lähdekritiikkiin ja keskusteluihin
Kirjastot.fi-palvelun kokoama sivusto


Apua julkisten palvelujen käyttöön

Kansalaisneuvonta.fi
Kansalaisneuvonta.fi auttaa puhelimitse sähköpostitse ja chatilla julkisten palvelujen löytämisessä ja käytössä.

Ylen Digitreenit: Asiakirjat sähköisiksi
Näillä vinkeillä toimitat vaaditut liitteet viranomaisille.

Omakannan verkkokoulu
Tässä verkkokoulussa tutustut tiiviissä paketissa Omakantaan, sen toimintoihin ja Omakannan käytöstä saataviin hyötyihin.

Verohallinnon Youtube-kanava
Ohjeita sähköisten palvelujen käyttöön.

Koronatodistuksen tulostaminen
Seinäjoen kaupungin ohjeet koronatodistukseen liittyvistä asioista ja tulostamisesta. Koronatodistus tulostetaan Omakanta-palvelusta ja kirjautumiseen tarvitaan vahva tunnistautuminen.


Muita sivustoja

Makupalat
Suomen yleisten kirjastojen tuottama monipuolinen linkkihakemisto, johon on koottu lukuisia verkkosivuja.

Finna
Tiedonhakupalvelu, joka tarjoaa vapaan pääsyn noin sadan suomalaisen arkiston, kirjaston ja museon digitaalisiin aineistoihin ja kokoelmaluetteloihin.

Omakirjasto
Valikoima kulttuuri- ja vapaa-ajan palveluita verkossa helposti ja saavutettavasti.

Kirjasammon kirjablogit
Sivuille on koottu kotimaisten kirjablogien päivityksiä.

Åbo Akademis samling
Åbo Akademis digiterade samling.

Coursera
Yliopistojen ja yritysten englanninkielisiä kursseja ja opintoja.

MOOC
Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osasto tarjoaa myös kaikille avoimia ja laadukkaita verkkokursseja.

Europeana
Eurooppalaista digitoitua kulttuuriperinnettä kirjastojen, arkistoiden ja museoiden aineistoista.

Kansainvälinen avaruusasema
Virtuaalikierros Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Turun museoiden ääniopastuskierrokset
Vaikka museot ovat nyt kiinni, niihin voi lähteä ääniopastuskierrokselle!

Luostarinmäen virtuaaliopastukset
Tutustu Luostarinmäen korttelin taloihin virtuaaliopastusten avulla.

Kansallisgallerian kokoelma verkossa
Kansallisgallerian lähes 40 000 teoksen kokoelma verkossa.

Sinebrychoffin taidemusen virtuaalikierros
Moniin museoihin, muun muassa Sinebrychoffin taidemuseoon, pääsee virtuaalikierrokselle. Linkki löytyy taidemuseon etusivulta.

Lisää museoiden virtuaalikierroksia löytyy googlaamalla, kun käyttää hakusanoja ”virtuaalikierros museot”.

Eduskuntataloon pääsee myös virtuaalikierrokselle.

Moniin suuriin kaupunkeihin on tehty virtuaali- ja opastuskierroksia videomuodossa. Niitä voi hakea esimerkiksi Youtubesta hakusanoilla ”(kaupungin nimi) guided tour”, ”(kaupungin nimi) virtual tour” tai ”(kaupungin nimi) sightseeing tour”.

Joihinkin kansallispuistoihin pääsee myös virtuaalikierrokselle:
Etelä-konneveden kansallispuisto
Lauhanvuori-Hämeenkangas Geoparkin virtuaalikierrokset

Kotona voi myös harrastaa liikuntaa tai kokeilla jotakin uutta lajia. Youtubesta löytyy ilmaiseksi muun muassa jooga- ja treenivideoita.

Lautapelit verkossa
Lautapeliopas-sivusto on koonnut listan nettisivustoista, joiden kautta voi pelata lautapelejä verkossa.

Lisää ideoita löytyy muun muassa näistä artikkeleista:
Mitä tehdä kotona? (K-Ruoka)
Päivittyvä kooste: Tekemistä lapsille (ja aikuisille) kotona
HS:n lukijoiden 60 vinkkiä tylsyyden selättämiseksi


Muiden kirjastojen e-aineistovinkit

Kannattaa tutustua myös muiden kirjastojen e-aineistovinkkeihin, esimerkiksi Oulun kaupunginkirjasto, Helmet-kirjastot sekä Piki-kirjastot ovat koonneet loistavat kokoelmat linkkejä ja vinkkejä vapaasti verkossa käytettäviin aineistoihin. Kannattaa tarkistaa myös Helmet-kirjastojen vinkit kotisohvan museomatkalle.
Osa näiden sivujen linkeistä on samoja kuin meidän listauksessamme.