Haku

Saavutettavuusseloste

Seinäjoen kaupunki pyrkii takaamaan Eepos.finna.fi -palvelun saavutettavuuden Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 mukaisesti.

Tämä saavutettavuusseloste koskee Eepos.finna.fi -palvelua.

Saavutettavuuden tila

Tämä verkkopalvelu täyttää Verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 tason AA vaatimukset osittain. Vaatimusten noudattamatta jättämiset ja vaatimuksiin sovellettavat poikkeukset mainitaan jäljempänä.

Ei saavutettava sisältö

Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä: Lain digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019 noudattamatta jättäminen.

 • Visuaalinen kohdistin ei ole näkyvissä tai ei erotu riittävästi kaikissa elementeissä. (WCAG 2.4.7)
 • Otsikkohierarkiassa ja otsikoinnin logiikassa on pieniä puutteita. Sivuilla on kaksi H1-tason otsikkoa, jos hakulaatikko on sivulla. (WCAG 1.3.1)
 • Palautelomakkeen kenttien pakollisuuden merkintää ei ole selitetty. Punainen reunus pakollisissa kentissä on harhaanjohtava. (WCAG 3.3.2)
 • Kenttien reunojen kontrasti taustaan nähden ei ole riittävä. (WCAG 1.4.11)
 • Oma tili -osion taulukoiden otsikoinnissa on puutteita. (WCAG 1.3.1, 1.3.2)
 • Haitarielementtejä sekä niiden tilaa ei ole esitetty ymmärrettävästi ruudunlukuohjelman käyttäjälle. (WCAG 1.3.1, 2.1.1, 4.1.2, 4.1.3)
 • Päänavigaatiossa aktiivista kohdetta eli avoinna olevaa sivua ei ole merkitty ohjelmallisesti HTML-koodiin eikä korostettu visuaalisesti. (WCAG 2.1.1)
 • Aineistohaussa ja teosten sivuilla etenemisjärjestys ei ole kaikilta osin looginen näppäimistöllä ja ruudunlukuohjelmalla navigoitaessa. Lisäksi rajausten ja valintojen ymmärtäminen on hankalaa. Osittain korjattu, ei vielä valmis.(WCAG 1.3.2, 2.1.1, 2.4.3, 2.4.4, 4.1.2)
 • Kuvakarusellien ymmärtäminen ja niiden käyttäminen on hankalaa ruudunlukuohjelman ja näppäimistön avulla. Tämä on osittain korjattu, isompi korjaus tekeillä. (WCAG 1.3.1, 2.4.4, 4.1.2)
 • Joitakin ohjeita ei ole mahdollista avata näkyville näppäimistöllä. Ohjeikkunat eivät sulkeudu ESC-näppäimellä. (WCAG 1.4.13, 2.1.1)
 • Osa visuaalisista elementeistä ei skaalaudu siististi kun tekstiä suurennetaan 200 prosenttiin (WCAG 1.4.4)

Saavutettavuudessa olevia puutteita on korjattu vuoden 2021 aikana ja korjauksia jatketaan vuonna 2022.

Seuraava sisältö ei ole saavutettavissa, koska sovellettava lainsäädäntö (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019) ei kata sitä:

Sivustolla on ei-saavutettavia pdf-tiedostoja (lukudiplomien ja Lukuliekki-pelin ohjeet), jotka eivät kaikki ole saavutettavia. Lukudiplomit löytyvät sivuilta kirjakaruselleista.

 • Aiemmin kuin 23.9.2020 tuotettujen ja julkaistujen videoiden sisältö ei ole tarjolla tekstitettynä tai kuvailutulkkauksen avulla. Lainsäädäntö vaadi niiden saavutettavuutta takautuvasti. (WCAG 1.2.2, 1.2.3, 1.2.5)
 • Kartat ja karttasisällöt eivät ole täysin saavutettavia, mutta vastaava sisältö on tarjolla vaihtoehtoisessa muodossa. (WCAG 1.1.1)
 • Toimisto-ohjelmien tiedostoja (pdf), jotka on julkaistu ennen 23.9.2018

Tämän saavutettavuusselosteen laatiminen

Tämä seloste on laadittu 18.12.2020/päivitetty 21.1.2022.

Seloste perustuu kolmannen osapuolen tekemään arviointiin siitä, täyttääkö verkkosivusto direktiivin (EU) 2016/2102 vaatimukset.

Palaute ja yhteystiedot

Otamme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia sivuston saavutettavuuteen liittyen. Vastaamme palautteeseen 14 päivän kuluessa.

Verkkolomakkeella

Voit jättää saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella. Valitse palautteen aiheeksi saavutettavuus.

Täytäntöönpanomenettely

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille eli sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää. Jos et ole tyytyväinen saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten ilmoituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000