Search

Ammattiin opiskelevan lukudiplomi

Ammattiin opiskelevan lukudiplomi

Lukudiplomin tavoitteena on kannustaa etsimään ja löytämään kiinnostavaa luettavaa sekä nauttimaan kirjallisuudesta sen monissa muodoissa.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun opiskelijat voivat lukudiplomin tehtävien avulla suorittaa 3 osaamispistettä viestintä ja vuorovaikutus äidinkielellä -osa-alueen valinnaisia opintoja.

Lukudiplomi myönnetään digitaalisena osaamismerkkinä. Suoritukseen kuuluvat tehtävät on jaettu kolmelle vaativuustasolle, joista voit valita itsellesi sopivan. Kun suorituksesi on valmis, voit hakea osaamismerkkiä Open Badge Factory -palvelusta:

Ohjeita diplomin suorittamiseen

Koko lukudiplomin laajuus on 3 osaamispistettä, ja opintoja voi suorittaa 1-3 osaamispistettä. Tarkemmat ohjeet ja tehtävien palautus ovat Sedun Moodle-ympäristössä. Linkki avautuu uuteen ikkunaan ja Sedun Moodleen pitää kirjautua.

Lukudiplomin kirjat on jaettu ammattialakohtaisiin ja muihin kirjalistoihin. Lukudiplomia suorittaessa luetaan aina vähintään yksi kirja oman ammattialan kirjalistalta. Muista, että voit ehdottaa myös omavalintaisia kirjoja!

Voit myös kuunnella 1-2 lukudiplomiin kuuluvaa kirjaa. Kirjastosta lainattavissa olevat äänikirjat on koottu erilliselle listalle. Ne, joilla on todettu lukemiseste, voivat suorittaa diplomin Celia-kirjastoa käyttäen.

Pronssitason lukudiplomin voit suorittaa lukemalla vähintään 5 kirjaa, joista 1 on alakohtaiselta kirjalistalta ja 4 muilta, vapaasti valitsemiltasi lukudiplomin kirjalistoilta. Luetuista kirjoista tehdään yhteensä 8 pronssitason lukudiplomitehtävää.

Hopeatason lukudiplomin voit suorittaa lukemalla vähintään 7 kirjaa, joista 1-2 on alakohtaiselta kirjalistalta ja 5-6 muilta, vapaasti valitsemiltasi lukudiplomin kirjalistoilta. Luetuista kirjoista tehdään yhteensä 12 hopeatason lukudiplomitehtävää.

Kultatason lukudiplomin voit suorittaa lukemalla vähintään 9 kirjaa, joista 2-3 on alakohtaiselta kirjalistalta ja 6-7 muilta, vapaasti valitsemiltasi lukudiplomin kirjalistoilta. Luetuista kirjoista tehdään yhteensä 16 kultatason lukudiplomitehtävää.

Alakohtainen kirjalista

Valitse omaan alaasi parhaiten sopiva lista ja lue vähintään yksi teos!

Muut kirjalistat

Valitse vapaasti eri haluamasi teokset eri genreistä. Kun suoritat lukudiplomia, älä valitse samalta listalta kahta kirjaa vaan tutustu monipuolisesti erilaisiin kirjallisuuden lajeihin.

Helppolukuisten kirjojen kirjalistat

Jos sinulla on todettu lukivaikeus tai jos suomi ei ole äidinkielesi, voit valita kaikki tai osan lukudiplomin kirjoista näiltä kirjalistoilta.

E-kirja- ja äänikirjalistat (cd- ja e-äänikirjat)

Voit halutessasi kuunnella 1-2 lukudiplomisuoritukseen kuuluvaa teosta.

Lukudiplomitehtävät

Lukudiplomitehtävät ja ohjeen osaamismerkin hakemiseen voit tulostaa alla olevista linkeistä:

Kaikki lukudiplomitehtävät ja ohjeet (PDF, saavutettava)

Pronssinen osaamismerkki:

Ohjeet pronssisen osaamismerkin hakemiseen.

Hopeinen osaamismerkki:

Ohjeet hopeisen osaamismerkin hakemiseen.

Kultainen osaamismerkki:

Ohjeet kultaisen osaamismerkin hakemiseen.