Haku

Asiakkaana kirjastossa

Kirjastokortti

Kirjastokortin ja tunnusluvun saat mistä tahansa Eepos-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään kolmen euron maksu.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen.

Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa kirjastosta.

Halutessasi voit tulostaa lainaajatiedot-lomakkeen ja täyttää sen valmiiksi:

Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Kirjastokortin haltija on vastuussa kortillaan lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan kirjastokortilla lainatusta aineistosta vastaa huoltaja.

Jos korttisi katoaa, ilmoita siitä heti kirjastoon. Voit tehdä sen mihin tahansa Eepos-kirjastoon. Kirjaston työntekijät poistavat käytöstä kirjastokortin, joka on ilmoitettu kadonneeksi. Uusi kirjastokortti on maksullinen.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla.

Jos puhelinnumerosi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili –sivulle.

 • Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

Tunnusluku

Joihinkin kirjaston palveluista tarvitset kirjastokortin lisäksi henkilökohtaisen tunnusluvun. Tarvitset tunnusluvun, kun käytät lainausautomaattia, haluat esimerkiksi varata käyttöösi kirjaston tietokoneita tai asioida omatoimikirjastossa.

Tarvitset tunnusluvun myös, kun katsot tai uusit lainojasi tai varaat aineistoa Eepos-verkkokirjastossa.

Saat tunnusluvun mistä tahansa Eepos-kirjastosta, kun esität kuvallisen henkilötodistuksen. Sähköpostitse tai puhelimitse tunnuslukua ei voida antaa johtuen tietoturvasyistä.

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla. Ensimmäinen kirjautuminen luo automaattisesti verkkokirjaston käyttäjätilin, minkä jälkeen kirjautuneen käyttäjän palvelut ovat automaattisesti käytettävissäsi.

Kirjastokortit

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esim. uusia lainoja. Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin tunnusluku. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Oma tili

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät osiosta "Oma tili" omilta välilehdiltään. Oma tili -osioon pääset klikkaamalla ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Oma tili -painiketta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin yläpalkissa näkyvää omaa nimeäsi ja sen jälkeen Kirjaudu ulos -painiketta.

Lainat ja uusiminen

Laina-aika ja eräpäivä

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.

Seuraavilla aineistoilla laina-aika on 14 vuorokautta:

 • pikalainat
 • DVD, Blu-ray -levyt, konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vrk tai 28 vrk. Muissa aineistoissa voi olla yksilöllisiä laina-aikoja. Joissakin kirjastoissa on varatuimpien kirjojen laina-aika on 14 vrk, kunnes varausjono lyhenee.

Lainojesi eräpäivät näet lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –välilehdeltä. Palauta tai uusi lainasi viimeistään eräpäivänä, kirjaston aukioloaikana. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu.

Joissakin kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Uusiminen onnistuu verkkokirjaston Lainat -välilehdellä, jonka löydät kirjauduttuasi palveluun. Valitse rastittamalla uusittavat lainat ja klikkaa painiketta Uusi valitut lainat. Voit uusia lainasi 10 kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Lainat voi uusia verkkokirjastossa, kirjastossa henkilökunnalta tai puhelimitse. Pikalainoja ei voi uusia. Lainoja ei voi uusia, jos maksamattomia maksuja on 7 euroa tai enemmän. Kun uusit lainoja verkkokirjastossa, tarkista aina, että uusi eräpäivä tallentuu lainaustietoihisi.Yhteystiedot löydät Kirjastot-välilehdeltä.

Kirjaston ilmoitukset apunasi

 • Ennakkovaroitus lähestyvästä eräpäivästä lähetetään aina sähköpostitse. Voit valita, lähetetäänkö viesti 0,1,2,3,4 tai 5 päivää ennen eräpäivää.
 • Myöhästymisilmoitukset lähetetään joko sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä.
 • Valitut omat asetuksesi näet verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdeltä.
 • Jos haluat muuttaa asetuksia, avaa Omat tiedot -välilehdellä lomake "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välittyy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee muutokset asiakastietoihisi.

Varaukset

Eepos-kirjastoilla on useita, eri kirjastojen kokoelmista muodostuvia varauskokoelmia. Seinäjoen varauskokoelmaan kuuluvat Seinäjoen, Nurmon, Peräseinäjoen ja Ylistaron yleiset kirjastot sekä Kyrkkärin kirjasto. Varauskokoelmalla on yhteinen varausjono. Varauskokoelma on yleensä kuntakohtainen paitsi poikkeuksena Alajärven, Evijärven, Lappajärven, Perhon, Soinin, Vetelin ja Vimpelin kirjastot, joilla on yhteinen varauskokoelma.

Normaalivaraus kohdistuu yhden varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku tähän varauskokoelmaan kuuluvista kirjastoista. Normaalivaraus ei maksa mitään.

Seutuvaraus kohdistuu toisen varauskokoelman aineistoon. Voit valita noutopaikaksi minkä tapansa Eepos-kirjaston. Varaamasi aineisto kuljetetaan valitsemaasi kirjastoon. Seutuvarauksen kuljetus maksaa kaksi euroa.

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta tai missä tahansa Eepos-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään.

Normaalivaraus on maksuton, mutta noutamattomasta varauksesta peritään 1 €. Seutuvarauksen kuljetusmaksu/noutamaton seutuvaraus maksaa 2 €/kappale.

Varausten tekeminen ja niiden hallinnointi onnistuu kätevimmin verkkokirjastossa. Tee ensin tiedonhaku. Voit tehdä varauksen joko suoraan hakutuloksista tai klikkaamalla teoksen nimeä ja siirtymällä teostiedot -sivulle. Klikkaa Varaa -painiketta ja valitse, mistä kirjastosta haluat noutaa teoksen. Voit määritellä Omat tiedot -välilehdellä myös ensisijaisen noutopaikan, jolloin palvelu valitsee tämän kirjaston oletuksena. Ensisijaisen noutopaikan voi kuitenkin aina ohittaa ja valita noutopaikan itse. Jos omaa noutopaikkaasi ei ole valikossa, valitse varaustyypiksi seutuvaraus.

Jos et vielä ollut kirjautunut sisään, pyytää järjestelmä sinua kirjautumaan tässä vaiheessa.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Pikalainoja ei voi varata.

Varauksen jäädyttäminen eli keskeyttäminen väliaikaisesti

Oletko lähdössä reissuun, etkä haluaisi saada varauksia kirjastosta sillä aikaa? Onko sinulla nyt niin paljon luettavaa tai muuta tehtävää, että et ehtisi ottaa vastaan uusia varauksia?

Verkkokirjastossa voit nyt jäädyttää eli keskeyttää aiemmin tehdyn varauksen väliaikaisesti tai tietyksi ajaksi. Kun varaus on jäädytetty, se ei ota kiinni palautuvaan kirjaan tai muuhun aineistoon. Kun jäädytys loppuu, varaus siirtyy takaisin jonoon varauspäivämäärän mukaiseen kohtaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos olet varausta jäädyttäessäsi ollut esimerkiksi sijalla 6 ja jäädyttämisen aikana kaikki sinua aiemmin varauksen tehneet ovat kirjansa jo saaneet, niin siirryt jonossa ensimmäiseksi.

Näin varaus jäädytetään Eepos-verkkokirjastossa

Kirjaudu verkkokirjastoon ja mene omiin varauksiisi. Muokkaa-valikon kautta voit jäädyttää eli keskeyttää varauksen väliaikaisesti ja poistaa varauksen jäädytyksen eli väliaikaisen keskeytyksen.

Muokkaa-linkistä avautuu ikkuna, jossa voit jäädyttää varauksen valitsemalla pudotusvalikosta Jäädytä. Jos haluat niin alle voit kirjoittaa päivämäärän, johon asti jäädytys on voimassa. Tallenna muutokset.

Voit vaihtaa varauksen noutopaikan ja laittaa varaukselle viimeisen voimassaolopäivän. Jos esimerkiksi et tarvitse tenttikirjaa jonkin tietyn päivämäärän jälkeen, niin voit laittaa varauksen päättymään siihen päivään.Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastolta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Ilmoitustavan näet verkkokirjaston Omat tiedot-välilehdeltä. Varatun e-kirjan ilmoituksen saat aina sähköpostitse.
 • Ilmoitustavan muutos onnistuu verkkokirjaston Omat tiedot -välilehdellä lomakkeella "Tee viestiasetusten muutospyyntö". Tieto välityy kirjaston henkilökunnalle, joka tekee toivomasi muutokset asiakastietoihisi.
 • Huomioithan, että kirjeitse lähetettävät saapumisilmoitukset voivat joissain tapauksissa saapua kovin lähellä viimeistä noutopäivää.

Jos et halua hyödyntää verkkokirjastoa varauksen tekemisessä, onnistuu varauksen tekeminen myös ottamalla yhteyttä kirjaston asiakaspalveluun.

Maksut

Verkkokirjastossa näkyvät maksut eivät sisällä mahdollisia maksuja aineistosta, jota ei ole palautettu. Maksut voit maksaa kirjastossa tai verkkokirjastossa Oman tilin Maksut-välilehdeltä.

Suosituimmat uutuudet

Pikalainakokoelma sisältää lähinnä suosittuja uutuuksia. Pikalainojen avulla halutaan varmistaa, että asiakkaat voivat saada myös uutuuskirjoja suoraan hyllystä ilman varaamista. Pikalainoilla on lyhyempi laina-aika (14 vrk), niitä ei voi uusia eikä varata. Pikalaina-aineistoa voi olla kirjastossa saatavilla, vaikka teoksesta olisi useitakin varauksia.

Haun tallentaminen ja uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen poistaa nämä tallennetut tiedot.

Haun pystyy tallentamaan myös pysyvästi tekemällä siitä uutuusvahdin. Tallenna haluamasi haut hakutulossivun alaosan Tallenna haku -painikkeella. Löydät haut valitsemalla Oma tili → Tallennetut haut. Tallennetulle haulle voit asettaa uutuusvahdin, joka ilmoittaa haun mukaisista uusista aineistoista.

Valitse se haku, jonka haluat tallentaa uutuusvahdiksi ja määritä pudotusvalikosta, haluatko tiedon hakuun liittyvistä uutuuksista päivittäin vai viikottain. Tiedot lähetetään sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet määritellyt uutuusvahdin sähköpostiosoitteeksi Omat tiedot -välilehdellä.Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voi luoda itselleen yhden tai useamman suosikkilistan. Tietueita voi lisätä suosikkilistalle hakutulos- tai tietuesivulla nuppineulan muotoisella painikkeella. Suosikkilistoja voi olla useita ja niiden lisääminen tapahtuu Oman tilin Suosikit-välilehdellä. Samalla välilehdellä voi tehdä listasta julkisen, jolloin lista saa oman osoitteen. Listan osoitteen voi halutessaan jakaa esimerkiksi ystävilleen tai sosiaalisessa mediassa. Pelkkä julkaiseminen ei siis tuo listaa näkyväksi muille käyttäjille.

Kaukolainat

Kaukolainatilaus asiakkaille

Kaukolainatilaus kirjastoille (Seinäjoki)

Kaukopalvelu on kirjastojen välistä toimintaa, ja sen avulla voit hyödyntää koko kirjastoverkkoa.

Tarvittaessa kirjastot tilaavat sinulle lainaksi aineistoa muualta Suomesta tai ulkomailta. Kaukolainaus on maksullista. Kotimaan kaukolaina maksaa 7 euroa, kaukolaina muista Pohjoismaista maksaa 10 euroa ja Pohjoismaiden ulkopuolelta 20 euroa.

Kaukopalvelutilauksia otetaan vastaan kaikissa kirjastoissa.

Toimitusajat vaihtelevat

Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja

Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainat saa vain lukusalikäyttöön.

Kaukolainat palautetaan aina tilaajakirjaston kautta

Lainan mukana säilytettävään saateliuskaan on merkitty eräpäivä, jolloin laina tulee palauttaa takaisin kaukopalveluun. Myös uusintapyynnöt tehdään kaukopalvelun kautta.

Hankintaehdotus

Tee hankintaehdotus

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä haun kautta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy kirjaston kokoelmasta. Varauksen tekeminen onnistuu vain, jos ehdottamasi teos hankitaan kirjastoon.

eBooking

Sähköinen tietokoneiden ajanvarausjärjestelmä eBooking on käytössä seuraavissa kirjastoissa: Seinäjoki ja Ilmajoki. Kirjautuminen onnistuu kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella tunnusluvulla.

Kirjaudu eBooking-varausjärjestelmään (Ilmajoki)

Kirjaudu eBooking-varausjärjestelmään (Seinäjoki)

Kirjastojen käyttösäännöt

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Eepos-kirjaston käyttösääntöjä: Käyttösäännöt (pdf, saavutettava)